30 Mayıs 2016 Pazartesi

Mekanlar ve nesneler ne kadar önemlidir hayatımızda? En Çok Onu Sevdim - Gamze Güller

Mekanlar ve nesneler ne kadar önemlidir hayatımızda? Eski evler, sokaklar , dükkanlar ve ağaçlar bir bir yok olurken, bugünün yapay dünyasında ne kadar mutlu olabiliriz? Geçmişle bağlantımızı sağlayan, bir fotoğraf, bir yüzük, belki bir eski basım kitaptır. Oturduğumuz koltuk ne kadar anı biriktirir?

Zaman, nesnelerde ve mekanlarda birikir. Hızla ilerleyen, bizim bilincimizdir aslında . Bilincimiz akıp giderken, zamanın taşıdığı aşklar,hüzünler, kokular ,dokunuşlar tanık oldukları nesnelere tutunurlar. Belki en dayanıksız ve en çabuk aşınan nesne insanındır! Çabuk unutur, çabuk yıpranır ve çabuk dönüşür, çabuk toprak olur. Ona ait izler, hızla  silinmeye  başlamıştır artık. Belki bir fotoğrafta, bir mektupta, bir koltukta, belki eski bir sokağa bakan eski bir pencerede  yaşıyordur. Bu mekanları ve nesneleri bir bir yok ettiğimizde, bir kez daha ölürüz. Ya da yaşarken yarısı ölmüş bir insan oluruz, yarısı ölmüş bir dünyanın ortasında öyle yapayalnız, hiçliğe yakın!

İşte "En Çok Onu Sevdim" romanında, Asuman'ın  hikayesini okuduğumda hissettiğim, algıladığım duygular bunlar. Teşekkürler Gamze Güller. Kentsel dönüşümle yükselen blokların, avmlerin yarattığı bir distopyayla, özem duyulan geçmişin hayali arasında bir yerdeyim!

Namık Somel / 30/5/2016 / Trabzon / namiksomel@blogspot.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder