26 Mayıs 2016 Perşembe

Biz-Yevgeni Zamyatin. Tek Dünya Devletini hayal eden Velinimet! İlk distopya!

Biz / Yevgeni Zamyatin

Bazı romanlar vardır ki okursunuz, etkisi zamanla çıkar ortaya. Yevgeni Zamyatin çok katmanlı muhteşem bir kitap yazmış.Rus edebiyatının o muhteşem kurgu gücü bu romanda, ortaya bir distopyanın ötesinde, yaşadığımız ve algıladığımız bu dünyayı ve yönetenlerin hep hayal ettiği basit ve yönetilebilir bir dünyayı yani Tek Devleti anlatıyor bize. Devlet Velinimet tarafından yönetiliyor. Romanın baş kahramanı D-503 ise Tek Devletin en büyük eseri İNTEGRAL uzay aracının mimarı. Beyindeki hayal kurma merkezleri lazer ışınlarıyla yok edilmiş edilgen insanlar ve henüz operasyondan geçmemiş düşünen, duygulanan, özgürlük arayan insanların savaşında ortada kalmıştır mimar. Ve muhteşem analizlerle bizi düşündürür.
Tekrar, tekrar okunabilecek gerçek bir başyapıt. Çok beğendim. 1984 ve Cesur Yeni Dünya'ya esin kaynağı olmuş, kendi ülkesinde uzun yıllar yasaklanmış bu kitabı mutlaka okuyun.

Kitap dolusu sevgiler.
Namık Somel
Anneme dair: "Keşke eskilerin sahip olduğu gibi bir annem olsaydı. Yani, kendi annem... Ve onun için İNTEGRAL'in mimarı değil, D-503 değil, Tek Devlet'in bir molekülü değil, sadece insanlıktan bir parça, sadece ondan bir parça olsaydım. Çiğnenmiş, ezilmiş, dışlanmış bir parça... Kendimi çarmıha gersem ya da gerilsem, belki ikisi de aynı şeydir. Sesimi, kimsenin duymadığı sesimi, belki o duyardı. Ve onun yaşlı, kırışık dudakları... "

Onun odası: "Daha önceleri bilmezdim ama artık biliyorum ve siz de biliyorsunuz ki gülmenin farklı renkleri vardır. Gülmek içinizdeki patlamanın uzaklardan gelen yankısıdır".

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder