9 Nisan 2016 Cumartesi

Siyah Rus: Mississippi 'de başlayan, Rusya' da devam eden ve İstanbul’da Maksim Gazinosu'nda tamamlanan bir yaşam öyküsü..

Siyah Rus bitti. Frederick Thomas ‘ın ilginç yaşam öyküsü, Mississippi deltasında, kölelikten yeni kurtulmuş olan anne ve babasının çiftliğinde başlar. Özgürlük, yasalarla saglansa da, siyahlara karşı sürdürülen ırkçı yaklaşımlar, Frederick’i ülke dışında arayışlara yönlendirir.


Avrupa’da bir çok şehirde garsonlukla başladığı iş hayatında, zeki ve çalışkan kişiliğiyle önemli bir birikim sağlar. Ancak, gözünü siyahlara karşı ırkçılığın hiç yaşanmadığı Rusya’ya çevirmiştir. Burada eylence sektöründe çok büyür. Moskova'da Akvaryum ve Maksim adıyla iki büyük eylence merkezi açar. Bu sırada Rusya’da önce 1. Dünya Savaşı, sonra da Menşevik ve Bolşevik Devrimleriyle önemli değişimler olur. Bu değişim süreci kitapta farklı bir bakış açısıyla çok güzel anlatıyor.


Rus vatandaşı olmasına rağmen, Amerikan vatandaşlığından da ayrılmamıştır. Bolşevik Devriminden sonra İstanbul'a kaçar. Burada yeniden ve sıfırdan başladığı iş hayatında, ünlü Maksim Gazinosunu kurar. İstanbul bacağında da Cumhuriyet’e geçiş süreci ve İstanbul’daki değişim, çok güzel anlatıyor. Kapitülasyonların sağladığı büyük avantajların yitirilmesi ile mekanlar hızla el değiştiririr.


Bir kurgu olmamasına rağmen oldukça akıcı ve sürükleyici bir kitap. Araştırmacılar için de oldukça geniş bir kaynakça içeriyor. Ben beğendim. Size de tavsiye ederim.

Goodreads notum : 4

Siyah Rus / Vladimir Alexandrov /

İş Kültür Yayınları


Namık Somel / 9 Nisan 2016 / Trabzon

namik.somel.blogspot.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder