Yollarımız nereye taşıyor bizi?
Yazılıp bir köşede bekleyen mektuplar, şiirler, anılar, zamanın öncesinde yaşanan hayatlara taşır bizi. Kimi yok olmuş, kimi tozlu bir raflarda bekleyen geçmişe ait izlere, çoğu zaman ulaşamayız. Bizi geçmişe bağlayan hatıralar, onlara uzanan başka ellere bir şey ifade etmez.
Amin Maalouf, annesinin bavulundan yola çıkarak geçmişini arıyor bu romanda. Aslında tüm Maalouf kitaplarının ortak paydası, bizim de içinde bulunduğumuz bu coğrafyadan, tarihten, yakın geçmişten masalsı izler taşımasıdır.
Bu romanda ailenin en güçlü karakteri büyük dede Butros Maalouf 'la tanışıyoruz. Bu karakter o kadar etkileyici ki diğer karakterler hep Butros' un gölgesinde kalıyor. Kuba'dan, Mısır'a, İstanbul'dan, Paris'e tüm dünya coğrafyasına dağılmış bir öykü bu;bize uzak olmayan.
"Anlamak istersen Doğu ülkelerinde neyin yolunda gitmediğini, neden itilip katıldığını bu halkların,
Sayısız erdemleri olduğunu ama bilgisizlik hastalığına tutulduklarını göreceksin.
Çaresi vardır bu hastalığın;ama ancak bilgiyle iyileştirilebilir,gurbete göçerek değil!
Bilgi Doğu'da doğdu, sonra gitti batıya;artık yakınlarının yanına dönmesinin zamanıdır. "
Butros 'un buna benzer bir çok tahlilleri etkili bir dille anlatılmış.
Bir Atatürk hayrandır Butros. Atatürk' ün, çağdaş bir ülke yaratmaya çalışırken Batı' dan örnek alması, yeri geldiğinde de Batı'ya kafa tutması onu çok etkilemiştir. Bu hayranlığını, kendisi gibi aydın bir eğitimci olan eşi Nazire'yi ikna ederek kızlarına erkek adı olmasına rağmen Kamal adını vererek göstermiştir.
Bu kitabı okurken, tozlu raflar arasından kendi büyük dedem Tayyib Zade Hafiz Mehmed Zuhdi 'nin Farsça yazdığı ve Osmanlıca'dan Türkçeye çevrilen şiir kitabını buldum. Basılmış diğer yedi kitabı elimizde yok malesef. Osmanlıca basımlarını bulabilmek için yarın şehir kütüphanesine gideceğim.
Bir yazarın başarısı, okuru yeni yollara sürükleyecek duygular ve izler bırakabilmesidir. "Yolların Başlangıcı" beni kendi yolumun başlangıcına doğru sürükledi. Ne bulurum bilemem ama bu arayışın şimdiden beni saran bir heyecan, ve duygu seline dönüştüğü kesin.
Semerkant , Doğudan Uzakta ve Yolların Başlangıcı... Maalouf 'la çıktığım bu üç yolculuk da ipek halı üstünde masal tadındaydı;yeni romanları çağıran.
Namık Somel / 4 Mayıs 2015 / Trabzon
KTÜ Yüksek Mühendislik okudu. KTÜ Güzel Sanatlar Bölümü Tiyatro, Şiir ve Teknik Kulüplerinde aktif olarak çalıştı.. Bilişim Teknolojileri dalında birçok şirket kurdu ve Yk.Bşk., Eğitim Müdürlüğü görevlerinde bulundu.. Trabzon Eski Belediye Başkan Vekili. TTSO Eski Yönetim Kurulu Bak.Yrd.. Somel Akademi'de proje yöneticisi ve eğitmen. TRT Radyo 1 Kitap Oburu programıda yorumcu. EdebiyatBurada.com kanalında yorumcu ve yazar. Kitap Ağacı Trabzon Üyesi. Profesyonel Okur , Amatör Yazar.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder